Slibning af kædesav

Højere brændstofforbrug, unødvendig slitage og ineffektiv savning. Alle ting, du gerne vil undgå som indehaver og bruger af en kædesav. Og derfor er en slibning af motor- og kædesave et absolut must.

Det behøver ikke kræve en fagmand, når slibning af kædesaven står for døren. Har du bare en smule handyman og lidt fingersnilde gemt i dig, er det en opgave, som du sagtens kan løse selv.

Husk vedligehold og få mest mulig glæde af din kædesav

Intet holder som bekendt for evigt. Og ligesom med alt andet, der bliver brugt, kræver en kædesav vedligehold. 

Bliver en kæde ikke vedligeholdt, vil den blive slap og hænge. Det kommer nok næppe som en overraskelse, at en motorsav performer optimalt, hvis kæden er stram og nyslebet. Er den ikke det, vil du ikke kunne skære og komme i mål med din savopgave. Det kan sammenlignes med en kniv i et køkken – ingen gider skære bøffer med en sløv kniv, der ikke kan skære ordentligt igennem. 

Men hvordan ser du, om saven er ved at trænge til et serviceeftersyn? Det er faktisk meget nemt at afgøre. Sidder din kæde ikke fuldstændig stramt langs sværdet, er det et klart tegn på, at der er gået for lang tid, siden du sidst har filet kæden, og så må du i gang med vedligehold. 

En ting er, at det er ineffektivt at køre med en slap kæde. En anden er, at en slap kæde kan komme til at vibrere, og det vil med tiden kunne ødelægge enden af sværdet. En rigtig træls situation, som nemt kan undgås. Derfor: Vedligehold. 

Sværdet skal også have serviceeftersyn


Ligesom med kæder er der også stor forskel på motorsavssværd og tilhørende kæde. Der findes sværd, som passer til de enkelte typer kæder. Du kan få en 0,325”-kæde, som er den traditionelle kæde til mellemstore sværd, og så er der sværd med mindre tommemål, som passer til de små save. Disse kaldes hobbysværd og er med 3/8“-lavprofilkæde. Og så er der de helt store save med motorer over 60cc med en stor, helmejslet 3/8“-kæde. Fælles for alle sværdtyper er, at du bør rengøre savsværdets rille og olieindløbet regelmæssigt. 

Også med sværd er det altså vigtigt at huske vedligehold, hvis du vil have glæde af din sav i mange år frem. Som følge af brug vil du eksempelvis kunne opleve, at der kommer en lille kant på sværdet af din sav. Den kan du rette af med en fladfil. 

Se vores udvalg af kædeslibere.

Et godt råd er desuden at dreje sværdet, hver gang du skifter kæde på saven. Kæden skal som udgangspunkt skiftes, når den længste del af skæretanden er mindre end 4 mm, eller hvis du kan se revner. På denne måde sikrer du, at sværdet slides jævnt og dermed kan holde længere tid.

 

Vedligehold af forskellige kædetyper


Som udgangspunkt findes der to typer tænder eller kædetyper: en halvmejslet og en helmejslet tand. Den halvmejslede er rundet på kanten, hvilket gør, at den har en lidt større skæreflade. Det betyder samtidig, at kæden holder sig skarp en smule længere, og der går længere tid mellem behov for slibning. En helmejslet tand ser anderledes ud – den er fuldstændig vinkelret på kanten, hvilket gør den mere aggressiv i brug end den halvmejslede kæde, og den skærer derfor hurtigere. 

Derudover findes der mange andre typer kæder, fx en multicut-kæde, der er ekstra hærdet og derfor kan holde sig skarp længere. Velegnet til, hvis man skover træ med meget sand og mange urenheder i. Der findes også kæder til plankeskæring, som går under navnet Ripper-kæder. Ripper-kæden er en traditionel kæde, der er filet i 10 grader, hvilket gør den særdeles anvendelig at skære på langs med. 

Uanset kædetype gælder det fælles for alle, at de skal holdes skarpe og nyslebne. Udgangspunktet er, at du skal file kæden i forbindelses med hver tankning. Er der tale om en elkædesav, er sagen dog en anden. Her anbefaler vi, at du vedligeholder kæden med en slibning efter hver halve times brug.

Det kan også være du har brug for en ny kæde- Se vores udvalg af kæder til motorsave.