Sådan vedligeholder du din plæneklipper

Du er sikkert bekendt med det: plæneklipperen, dit trofaste redskab i kampen for en velplejet græsplæne, kræver vedligehold. Du ved, det er vigtigt, men i en travl hverdag kan vedligeholdelsen af din plæneklipper måske nemt blive en overset opgave. Men faktisk er vedligehold hverken specielt tidskrævende eller svært – så det er bare med at komme i gang. 

I dette indlæg giver vi dig en grundig indføring i, hvordan du kan sikre, at din plæneklipper kan præstere som ønsket i græsslåningen år efter år.



Vedligehold er afgørende for plæneklipperens ydeevne og levetid

En plæneklipper i topform er et absolut must, hvis du vil gøre dig forhåbninger om at kunne slå din græsplæne uden problemer med maskineriet år efter år. Vedligeholdelse er det hemmelige våben, og det er her, Savdoktoren træder til. Vi ved nemlig ét og andet om plæneklippere og lad os i den forbindelse starte med at slå følgende fast: Vedligehold af din plæneklipper sikrer dig ikke blot en effektiv græsslåning, men forlænger også maskinens levetid og reducerer risikoen for uventede og dyre reparationer. Læs med i det følgende, hvor vi guider dig gennem de afgørende skridt i vedligeholdelsen af din plæneklipper og deler vores allerbedste tips hertil.

Forårsklargøring: Gør din græsslåmaskine klar til en ny sæson

Forårsmånederne markerer starten på en ny sæson. Men før du drøner ud på plænen, er det tid til en forårsoverhaling inden din græsslåmaskine kan klare de kommende måneders mange klippeopgaver. Følg disse enkle, men helt afgørende trin i forårsklargøringen for at forlænge plæneklipperens levetid og sikre maksimal performance fra første gang på græs efter flere måneders vinterhi.

  • Rengøring af knivkasse og skjold: Fjern grundigt rester af tørt græs og snavs fra knivkassen og undersiden af plæneklipperen. En ren knivkasse sikrer en skarp og effektiv klipning.
  • Tjek luftfilteret: Rengør eller udskift luftfiltret, hvis du gennem din inspektion heraf vurderer, at det er nødvendigt. Et godt luftflow er afgørende for en velfungerende motor og dermed maskinens ydeevne.
  • Kontroller tændrøret: Tag tændrørshætten af og inspicer hætten og tændrøret. Rens eller udskift det for at sikre pålidelig motorstart.
  • Skift motorolie: Udskift motorolien – på samme måde som en bil, skal din plæneklipper også have foretaget regelmæssigt olieskift. Sørg i den forbindelse for at kontrollere olieniveauet i henhold til producentens anvisninger.
  • Smør udvendige dele: Brug motorolie til at smøre alle maskinens udvendige komponenter – heraf kabler. Her skal du huske at tjekke, at kablerne reagerer som de skal, når du bevæger håndtaget.
  • Slib kniven efter behov: Sikr dig, at kniven ikke er beskadiget eller sløv. Skarpe knive giver en ren og præcis klipning, mens sløve knive slider på motoren og kan give et ujævnt resultat. Se vores guide, der giver en indføring i, hvordan man sliber kniven på en plæneklipper eller find en ny kniv til din plæneklipper.

Forberedelser før du går i gang med vedligehold

Før du starter vedligeholdelsesprocessen, vil vi opfordre dig til at tage et kig i brugsanvisningen til din plæneklipper. Her finder du informationer, der er essentielle at være bekendt med for korrekt vedligeholdelse og sikker brug af din specifikke plæneklipper. Dernæst skal du sørge for at afmontere tændrørshætten før vedligeholdelsesarbejdet påbegyndes, hvis du har en benzindreven plæneklipper. Tilsvarende bør batteridrevne plæneklippere få afmonteret batteriet. Det er vigtigt, at du gør dette for at undgå en utilsigtet start af motoren for en sikker arbejdsproces.

Sidste ting, som du skal, før den egentlige vedligeholdelse kan påbegyndes, er at tippe din plæneklipper. I brugsanvisningen vil du finde instruktioner om korrekt vipning af din maskine. Ved benzindrevne græsslåmaskiner er det normalt nødvendigt at placere tændrørene opad for at forhindre, at der kommer olie i luftfilteret.

Vinterforberedelse: Sørg for at din plæneklipper kan klare en overvintring 

Vinteren er en rolig tid for din plæneklipper, men det betyder ikke, at du kan glemme alt om den. En del af vedligeholdet af din plæneklipper går ud på, at du gør den klar til at overvintre. Med disse trin sikrer du, at din plæneklipper forbliver i optimal stand gennem vintermånederne og er klar til at tackle græsset igen, når foråret kommer.

  • Tøm benzintanken: Har du en benzindrevet plæneklipper, skal du undlad at lade benzin sidde i tanken hen over vinteren. Tøm benzintanken med en pumpe eller lad maskinen køre tør ved dens sidste tur på plænen for sæsonen.
  • Tag tændrørshætten af: Dette forhindrer motoren i at starte ved et uheld og giver dig mulighed for at kontrollere og rengøre tændrøret. Brug en svensknøgle til at fjerne tændrøret, rengør det, og skru det derefter på igen.
  • Giv motoren et serviceeftersyn: Rengør eller skift luftfilteret for at sikre optimal luftstrøm til motoren. Følg brugsanvisningen for at finde ud af, hvordan du får nem adgang til luftfilteret.
  • Rengør knivkassen og skjoldet: Fjern græs og skidt fra disse områder med en børste eller højtryksrenser. En ren knivkasse sikrer effektiv klipning og forlænger levetiden på knivene.
  • Opbevar batteridrevne plæneklippere korrekt: Hvis du har en batteridrevet plæneklipper, skal du fjerne batteriet og opbevare det et køligt, tørt sted. Oplad batteriet, inden du sætter det tilbage i plæneklipperen til foråret.

Professionel hjælp til vedligeholdelse af din plæneklipper

Hos Savdoktoren er vi helt med på, at der kan opstå spørgsmål eller situationer, hvor det er rart at have en ekspert ved hånden, selv efter du har læst vores guide. Derfor tilbyder vi at stå for service af din plæneklipper, så du kan nyde en velplejet og velfungerende maskine uden besvær. Henvend dig i vores butik i Nørresundby eller giv os et kald på tlf. 98 17 27 33 – du kan også sende os en mail med din forespørgsel til service og vedligehold på info@savdoktoren.dk. Vi ser frem til at hjælpe dig.