Sådan skifter du kilerem på en plæneklipper

Jan “Savdoktoren”
Af
21. marts 2024
Sådan skifter du kilerem på en plæneklipper

At skifte kileremmen på din plæneklipper er en afgørende del af dens regelmæssige vedligeholdelse, da en slidt eller defekt kilerem kan påvirke klipperens ydeevne og reducere effektiviteten. I denne guide går vi trin-for-trin igennem, hvordan du nemt og sikkert kan skifte kileremmen, så du kan få de bedste klipperesultater.

Hvornår skal jeg skifte kilerem på min plæneklipper?

Synes du ikke, at din plæneklipper fungerer, som den skal? Så kan det være tegn på, at det er på tide at skifte din kilerem. En effektiv og velfungerende kilerem er nemlig afgørende for ydeevnen af din plæneklipper, og ignorerer du tegnene på en slidt kilerem, kan du både risikere en ineffektiv klipning og potentielle maskinfejl. Derfor har vi samlet nogle af de vigtigste ting, som indikerer, at det er på tide at skifte kileremmen.

  • Slitage og tæring på remmen: Tjek kileremmen regelmæssigt for tegn på slitage, såsom revner og sprækker, da kileremme er især modtagelige overfor disse. Her er det vigtigt at huske, at selv den mindste sprække kan forhøje risikoen for at remmen går i stykker, mens du bruger plæneklipperen. 
  • Forlængelse af remmen og slaphed: Over tid kan en kilerem strække sig og blive mere slap. Hvis den bliver så slap, at den bliver løs, vil den ikke kunne overføre kraften fra motoren til knivbladet, og det resulterer i, at du får en dårlig ydeevne.
  • Unormal lyd: Hvis du hører skratten eller andre usædvanlige lyde fra plæneklipperen, mens du bruger din plæneklipper, kan det være tegn på, at kileremmen er løs, beskadiget eller skal justeres.
  • Nedsat klippeevne: Hvis din plæneklipper ikke klipper græsset så effektivt som normalt, eller hvis du bemærker en nedgang i motorens kraft, kan det skyldes en slidt eller beskadiget kilerem.
  • Regelmæssig vedligeholdelse: Selv hvis der ikke er synlige tegn på skade, anbefales det at skifte kileremmen som en del af den regelmæssige vedligeholdelse, hvis du bruger din plæneklipper ofte.

Er det på tide at skifte kilerem? Sørg for at købe den rigtige

Hos Savdoktoren finder du et bredt udvalg af kileremme til plæneklippere fra alskens mærker og i mange forskellige størrelser. Er du usikker på, hvilken kilerem du skal bruge, kan du altid læse vores guide til, hvordan du måler en kilerem. Så er du helt klædt på til at købe den rette kilerem til lige netop din plæneklipper.

Sådan skifter du kileremmen

For at gøre det så nemt for dig som muligt, har vi også udarbejdet en trin-for-trin-vejledning, der fører dig igennem, hvordan du skifter kilerem på en plæneklipper. Uanset om du er en erfaring gør-det-selv-type eller helt grøn som plæneklipperejer, vil denne guide give dig de nødvendige informationer og tips til en sikker og korrekt udskiftning. Lad os dykke ned i det!

  1. Din sikkerhed: Inden du går i gang med at skifte kileremmen på din plæneklipper, er det essentielt, at du slukker for den og fjerner tændrørsledningen for at forhindre motoren i at starte utilsigtet. Brug også gerne beskyttelsesudstyr såsom handsker og beskyttelsesbriller.
  2. Få adgang til kileremmen: Typisk skal du åbne klippeskjoldet eller adgangspanelet samt fjerne kniven for at få adgang til kileremmen. Her anbefaler vi dog altid, at du læser brugsanvisningen for den specifikke plæneklipper for at være sikker på, hvor kileremmen er.
  3. Fjern den gamle kilerem: For at fjerne den gamle rem skal du oftest løsne spændeanordningen, der holder remmen stram. Kileremmen findes oftest omkring motorakslen og remskiverne, hvorfra den fjernes forsigtigt.
  4. Installer den nye kilerem: Placer den nye kilerem i de relevante remskiver. Sørg for at følge den rigtige bane, som remmen skal løbe i, dog skal du være opmærksom på, at dette kan variere afhængigt af din plæneklipper.
  5. Spænd remmen: Når du har sat den nye rem på plads, skal den spændes. Dette gør du ved at justere spændeanordningerne, indtil remmen har den passende spænding. En korrekt spændt rem er afgørende for en effektiv kraftoverførsel.
  6. Kontroller remmen: Inden du tænder din plæneklipper, kan du altid dreje remskiverne manuelt for at sikre, at kileremmen bevæger sig jævnt og er blevet korrekt installeret. Dette trin hjælper dig med at identificere eventuelle problemer.
  7. Samling og test: Så snart du har kontrolleret kileremmen, kan du samle plæneklipperen og tilslutte tændrørsledningen. Start derefter plæneklipperen og test klippeevnen.