Hvornår skal man slå græs?

Jan “Savdoktoren”
Af
20. marts 2024
Hvornår skal man slå græs?

Man slår græs, når temperaturen er omkring 7-8 grader, og græsset er 6-8 cm højt. Typisk sker det i marts eller april. De første gange bør man klippe med lidt ekstra højde, så græsset har mulighed for at genvinde styrke efter vinteren.

Hos Savdoktoren giver vi dig den bedste viden til at pleje din græsplæne, så lad os dykke ned i, hvornår og hvordan du skal slå dit græs for at sikre den flotteste plæne.

Sådan slår du græs alt efter årstiden

Kribler det i fingrene for at komme i gang med græsslåningen? Vi forstår dig så udmærket – men her er det vigtigt at huske på, at der er et anbefalet starttidspunkt for græsslåningen, ligesom der gælder forskellige råd til, hvornår og hvordan du slår græsset henover sommeren og efteråret. Vi ved af erfaring, at der er mange, der søger råd inden for bedste klippepraksis, og for at gøre det så nemt for dig som muligt har vi derfor samlet de bedste tips til græsslåningen alt efter årstiden.

Om foråret liver græsplænen op

Foråret er der, hvor det hele igen begynder at gro efter en lang vinterhi, og dette gælder naturligvis også for din græsplæne. Når dagtemperaturen kontinuerligt ligger på 5-7 grader, vil du igen kunne se, at græsset begynder at vokse aktivt, og så er det tid til at komme i gang med græsslåningen.

For at fremme en tæt og sund vækst skal du først slå græsset, når det har en højde på 6-8 cm. Når du skal slå græsset første gang, er det en god idé at indstille plæneklipperen til en høj klippehøjde, så du kun fjerner omkring en tredjedel af græssets længde. Dette skåner græsset og giver det bedre vækstbetingelser. En plæneklipper med justerbar klippehøjde er derfor et uundværligt redskab i starten af sæsonen.

Og når du nu er i gang, så er foråret også den perfekte tid til at gøde din græsplæne og etablere en regelmæssig vandingsrutine.

Sådan plejer du græsplænen i sommerens varme

Om sommeren kræver græsslåningen en afbalanceret tilgang, da de varmere temperaturer nogle gange bidrager til tørketilstande, hvilket har stor effekt på din græsplæne. Derfor er det en god idé at holde græsset lidt længere om sommeren, så det har en højde på omkring 5-6 cm. Dette giver jorden skygge og hjælper med at undgå udtørring.

I vækstsæsonen er det vigtigt at slå græsset regelmæssigt, typisk en til to gange om ugen afhængigt af væksthastigheden. Ved at holde en passende klippehøjde sikrer du en tæt og sund plæne, der kan modstå ukrudt og mos.

Hvis du har mulighed for det, kan du med fordel vande græsplænen tidligt om morgenen for at holde den gennemfugtet på de varmeste sommerdage. Vand fx gerne med opsamlet regnvand for mindst mulig miljøpåvirkning.

Forbered din plæne til kulden om efteråret

Når efteråret melder sig, er det på tide at forberede din græsplæne til de kolde vintermåneder, samtidig med at du tager dig af den regelmæssige vedligeholdelse. Fortsæt derfor med at slå græsset, indtil væksten aftager markant, typisk når temperaturen falder under 7-8 grader. Udfør den sidste græsslåning før vinteren sætter ind, og lad græsset være lidt længere end normalt, omkring 4-5 cm, for at beskytte plænen mod frostskader. En effektiv plæneklipper gør denne opgave lettere, så du kan forberede plænen på de kolde måneder.

Husk også at fjerne faldne blade og andet organisk affald, som vil kunne overføre sygdomme til græsset.

Vinter er tid til hvile

I de kolde vintermåneder er græsslåning normalt ikke nødvendig. Men hvis det er en usædvanlig mild vinter, og græsset bliver ved med at vokse, kan det være nødvendigt at slå det fra tid til anden. Er det tilfældet, anbefaler vi en let slåning, men vær forsigtig, da plænen er mere sårbar i denne periode.

Vinteren er også det perfekte tidspunkt at vedligeholde og pleje din græsslåmaskine, så den kan blive klar til den kommende sæson.

Er det på tide at slå græs? Vær sikker på, at vejret er rigtigt

Når du skal i gang med at slå græs, er vejret en faktor, du ikke kan ignorere. Vejret spiller nemlig en stor rolle i forhold til din plænes udseende og tilstand, og derfor er det vigtigt med en forståelse af, hvordan man bedst navigerer i de forskellige vejrforhold. I denne del af guiden vil vi dykke ned i de bedste praksisser for græsslåning under forskellige vejrforhold – fra tørke til regn.

Tørke

Som nævnt tidligere er det bedst at holde græsslåningen på et minimum under tørkeperioder, hvis du ikke ønsker at skade din plæne. I tørre perioder er det derfor bedre at slå græsset færre gange og holde det lidt længere, så det kan opretholde sin styrke og sundhed. Vand tidligt om morgenen og undgå gødning, når temperaturerne er for høje, da det kan øge græssets vandbehov.

Regnvejr

Du kender sikkert alt til våde dage, når du bor i Danmark, men vidste du, at du ikke skal slå græsplænen, når det regner? Vådt græs kan først og fremmest skade din plæneklipper, og dernæst også selve græsset. Hvis du klipper, mens græsset er vådt, risikerer du en ujævn klipning, da vådt græs klumper sammen, og du øger risikoen for skimmel og sygdomme, som kan spredes over hele plænen. Derudover kan regnvejr gøre underlaget blødt, hvilket kan føre til spor og skader på plænen.

Overvej at investere i en plæneklipper med kraftig motor, hvis du ofte er nødt til at slå græsset under fugtige forhold, men vent helst til græsset er tørt for at opnå det bedste resultat.

Det perfekte vejr til at slå græsset

Når du endelig skal slå græsset, er det ideelt på en tør, tempereret og skyfri dag. Vi anbefaler også at slå græsset enten tidligt om morgenen eller sen eftermiddag, da det giver græsset tid til at hele over natten og undgå stress fra solens varme midt på dagen. Derudover er det en god idé at vente på en dag med lav til moderat luftfugtighed, da en for høj luftfugtighed kan gøre græsset fugtigt og klæbrigt.

Gode råd til græsslåning

  • Brug en plæneklipper med skarpe knive for at få et rent snit og undgå at flosse græsstråene. læs hvordan du sliber sliber en græsslåmaskine.
  • Skift klipperetning regelmæssigt for at forhindre, at græsset lægger sig i én retning.
  • Efterlad gerne græsafklippet på plænen som naturlig gødning, hvis det ikke er for langt.
  • Respektér dine naboer ved at slå græsset på tidspunkter, hvor du ikke forstyrrer dem.

Find de rette redskaber hos os

Hos Savdoktoren.dk finder du et bredt udvalg af plæneklippere, såsæt og andre haveredskaber, der gør græsslåningen til en leg. Uanset om du har brug for en simpel plæneklipper eller robotplæneklipper, står vi klar til at hjælpe dig med at finde den rette.

Ved at følge disse råd kan du sikre, at din græsplæne forbliver sund og indbydende året rundt.

God græsslåning!