Guide til kædesavsolie

Køber du en motorsav, skal du også investere i kædesavsolie. Kædeolie er lige så vigtigt som brændstoffet til saven og afgørende for din motorsavs funktion og levetid. 

Har du erhvervet dig en motorsav, vil du formentlig gerne kunne have glæde af den i så mange år som muligt. Og så vil du helt sikkert også gerne kunne udføre savopgaver effektivt og med præcision. For at komme i mål hermed er svaret ganske enkelt: Køb kædesavsolie til din sav. 

Smør, nedkøl og minimer korrosion med kædeolie


En kædesavsolie er altså ikke bare noget, du hælder på, fordi du kan. Ligesom med motorolie til biler er kædesavsolie helt afgørende for, at din motorsav kan fungere. Grundlæggende har olien tre funktioner: Den skal smøre motor, kæde og øvrige dele, forhindre overophedning ved at nedkøle saven, og så skal den beskytte mod korrosion. 

En motorsav er forsynet med en totaktsmotor og skal derfor bruge totaktsolie til smørelse af motordelen. Kæden og savens bevægelige dele skal derimod smøres med en kædeolie.

Selv om en kædesavsolie funktion er at sammenligne med motorolie til bilen, er produkterne langt fra ens. Nogle tror fejlagtigt, at en motorolie må være en motorolie til en hvilken som helst motor og anvender derfor motorolie fra bilen til motorsaven. En kæmpe misforståelse, der fører til forkortet levetid for din motorsav, som altså ikke tåler bilolien.

Typer af kædeolie – vælg den rigtige til dit behov


Når man ser på kædeolie, opdeler man typisk efter et parameter som viskositet. Viskositet dækker over en væskes træghed og indre friktion. Det bruges med andre ord som mål for, hvor tyktflydende en væske er. Jo tyndere en væske er, des lavere viskositet. 

En typisk olie til motorsaven er en mineralsk olie med en viskositet på 150. Denne anses som værende den traditionelle motorolietype, som flest køber. Grunden hertil er blandt andre, at du med en sådan olie får smørelse, der er nemt at arbejde med, og som har særdeles gode smøre- og vedhæftningsevner. Du kan dog også få en tykkere olie med en viskositet på 180. Denne type olie vil være lidt mere sej i konsistensen og kan derfor tørre lidt ind på saven. 

Hvad er bioolie, og hvornår kan du bruge den?


Som modstykke til de mineralske olier findes bioolier af forskellige slags. Fælles for disse er, at de er biologisk nedbrydelige og derfor bedre for miljøet. Olierne vil ligesom så mange andre miljøvenlige produkter være en smule dyrere – men det er penge, der er godt givet ud, hvis du gerne vil have omtanke for miljøet som en del af din motorsavsbrug. 

Skal du bruge din motorsav i eksempelvis en statsskov, bør du være opmærksom på, at der her kan være krav om brug af bioolie. På samme måde som med kædeolien med viskositet 180 vil en bioolie have en mere træg konsistens og tørrer derfor nemmere ud på saven. Bruger du din sav løbende og over længere stræk, skal du ikke bekymre dig om dette. Det kan omvendt gøre rengøringen en smule mere besværlig, hvis ikke du bruger saven så ofte.   

Køb din kædeolie hos Savdoktoren.dk


Hos Savdoktoren.dk finder du et udvalg af kædeolie. Uanset om du er på udkig efter totaktsolie til motoren eller kædeolie, kan du købe det på vores webshop – enten til hjemmelevering eller afhentning på vores adresse i Nørresundby. Vores sortiment rummer både mineralske olier og bioolier, så du nemt kan finde en olie, der matcher dine præferencer.  

Køber du for 499 kroner eller derover, er fragten til privatadresse eller pakkeshop gratis. Vælger du afhentning i vores butik, er det altid gratis – det gælder uanset beløbet, du shopper for.