Guide til brændstof og blandingsforhold

Benzin til motorsav


Har du først prøvet, hvilke underværker en motorsav kan gøre for den grove del af havearbejdet, så er der som oftest ingen vej tilbage. Det er bare meget mere effektivt og kræver mindre at anvende en motorsav. Men nogen evighedsmaskine er en motorsav jo ikke. Den kræver som alt andet maskineri en energiindsprøjtning for at kunne performe. Og har du valgt en motorsav med benzinmotor, kommer det nok næppe som en overraskelse, at du skal påfylde benzin på maskineriet.

Men her stopper det åbenlyse også. Der findes nemlig ikke bare én benzindunk på hylden, som du kan vælge, men mange forskellige. Lad os i det følgende se nærmere på, hvilke muligheder du har, når du skal vælge benzin til din motorsav. 

Køb forblandet benzin eller bland selv


Når det kommer til benzinprodukter til motorsave, er mulighederne som sagt flere. En mulighed er at bruge alkylatbenzin, som er færdigbehandlet på forhånd, og som er klar til brug. Et sådant produkt vil du kunne købe og sætte i anvendelse med det samme. Det eneste, du skal gøre, er at hælde det på din motorsav. Med en færdigblandet alkylatbenzin får du en blanding, som er langtidsholdbar. Afhængigt af benzinproducenten vil denne type benzin kunne holde et sted mellem 1-2 år. 

Den anden benzinmulighed er, at du med en gængs totaktsolie selv blander din motorsavsbenzin. Vælger du denne løsning, vil du få du en fin benzin, men som har en begrænset holdbarhed. Derfor skal du ikke blande til et helt års benzinforbrug, men blot til et par ugers forbrug ad gangen. 

Bland selv-løsningen er ideel til dig, der elsker alle former for gør det selv, og som ikke ser den begrænsede holdbarhed som en udfordring. Modsat dette får du med forblandet benzin et produkt, der er mere trygt at anvende fra start, og som holder længe. Det perfekte valg til dig, som helst ikke vil eksperimentere med egne blandinger.   

Blandingsforhold ved totaktsolie til motorsav


Når du selv blander benzin, skal du være opmærksom på, hvilken type olie du bruger til blandingen. Du bør altid læse hos producenten af saven, hvor meget olie der skal i benzinblandingen til netop din sav. Det vil som oftest ligge et sted mellem 2-4 % afhængigt af olietyperne. Laver du en en blanding, som afviger fra forskrifterne, kan det medføre alvorlige motorskader med alt fra fastbrændt stempel til høj slitage. Tjek derfor altid blandingsforholdet i maskinens instruktionsbog ved brug af totaktsolie.

Sådan blander du brændstoffet selv


Når du kender blandingsforholdet, kan du påbegynde selve blandingen. Du blander brændstoffet ved først at hælde totaktsolie og dernæst benzin i en brændstofgodkendt beholder. Omryst beholderen med blandingen, inden du fylder det på tanken til motorsaven. Obs. Åbn altid beholderen med brændstofblandingen forsigtigt efter omrystning, da der kan være opstået overtryk. 

Bestil motorsavsbenzin hos Savdoktoren.dk i dag


Hos Savdoktoren.dk har vi et sortiment af færdigblandet alkylatbenzin fra forskellige producenter, ligesom du også finder flere forskellige totaktsolier til blanding af egen motorsavsbenzin. Ønsker du at blande din egen benzin, har vi naturligvis også et udvalg af brændstofgodkendte benzindunke i størrelser fra 1,5-20 L. 

Køber du benzinprodukter for 499 kroner eller derover, giver vi fri fragt til privatadresse eller pakkeshop. Du kan også bestille produkter til afhentning i vores butik i Nørresundby – det er altid gratis uanset beløbet, du shopper for.