Hvilken økse skal jeg vælge?


Hvilken økse skal jeg vælge?

Hvis du står og skal erhverve dig en ny økse, kan udbudet godt virke forvirrende og ugennemskueligt ved første øjekast. For at hjælpe dig rigtigt på vej med købet af din nye økse skal vi først vide noget om formålet. Altså, hvad skal den bruges til.

Grundlæggende bruger man økser til alt fra fældningsopgaver af små træer, kløvning af brænde, lave pindebrænde, udhuling og tilpasning af stammer og planker m.m. Derfor er det ikke helt ligegyldigt hvilken økse du vælger til opgaven.

Øksen består overordnet af et øksehoved og et skaft. Den skarpe kant man hugger med, hedder æggen, og bagsiden af øksehovedet kaldes for nakken.

Hvad består en økse af?

Vi vil her prøve at guide dig i den rigtige retning og fortælle om de forskellige typer af økser og deres brug.

Hvis du ikke er interesseret i hele historien om økserne, så kan du nemt springe til den eller de relevante sektioner herunder.




Træpleje


Håndøkse eller patruljeøkse er den økse, som man typisk bruger til små opgaver, som afhugning af grene eller pindebrænde. Størrelsen gør den god til børn under opsyn, som har gennemgået de rette forholdsregler eller spejdere med det tilsvarende færdighedsmærke (‘øksemærket’ m.m.).

En afgrenerkniv kan også være praktisk når det kommer til træpleje.

Tilbage til oversigt ↑

Beskæring


Beskæring af træer

Skal du beskære træer eller buske anbefales det at gøres om sommeren. I stedet for en økse bruger man ofte grensakse, rosensakse og grensave til denne slags opgaver.

Tilbage til oversigt ↑

Træfældning


Skovøkser til træfældning

Skovøksen er en større økse, som bruges til at fælde træer og til at kløve brænde. Dens størrelse gør den sværere at styre end håndøksen.

Tilbage til oversigt ↑

Kløvning af brænde


Flækøkser og flækhammer til kløvning

Flækøkse eller flækhammer er en speciel økse til at kløve brænde med. Den har et langt skaft og et smalt hoved med en sløv æg for at undgå, at øksen kiler sig fast i træet. Nakken bruges ofte til at slå fældekiler i træet.

De findes i forskellige vægtklasser, så find en som passer til dig.

Hvis man vil undgå de hårde stød kroppen oplever ved kontakt med træet, så anbefaler vi klart, at man prøver Dynam-ax flækøksen. Hovedet er fastspændt på en måde, så det fungerer som en støddæmper. Dette reducerer tilbageslaget med helt op til 70%.

Tilbage til oversigt ↑

Økse til pindebrænde


Økser til pindebrænde

Håndøkse eller patruljeøkse er den økse, som man typisk bruger til små opgaver, som afhugning af grene eller pindebrænde. Størrelsen gør den god til børn under opsyn, som har gennemgået de rette forholdsregler eller spejdere med det tilsvarende færdighedsmærke (‘øksemærket’ m.m.).

En brændekløver til montering på væggen kan også være en praktisk og simpel løsning, så man hurtigt kan kløve / snitte optændingspinde i ønskede størrelser ved siden af brændeovnen.

Er der specielle hensyn omkring sikkerheden, som der skal tages højde for, har vi også et produkt fra Müller Hammerwerk i Østrig, som blev udstillet på World Exhibition i Shanghai i 2010. Håndøksen med det lidt specielle navn Trifffix gør det let, at lave optændingspinde med stor træfsikkerhed, ergonomi og sikkerhed for brugeren. Den fås i 3 vægtklasser (1,95 kg / 1,65 kg / 1,55 kg) og kommer med indbygget sikkerhedsbøjle. Der er mulighed for ophængning, så personer uden erfaring, synsproblemer, motoriske vanskeligheder eller muskelsvage selv kan klare arbejdet.

Tilbage til oversigt ↑


Tilpasse planker eller udhule stammer


Økser til tilpasning af stammer eller planker

Skarøkse har et skær, som sidder på tværs af skaftet. Dette gør øksen ideel til at udglatte og lave sammenføjninger.

Huløkse har et ovalt og vinklet skær. Dette gør øksen ideel til at udhule stammer eller træemner, som skåle og fade.

Tømmerøkse har et asymmetrisk skær (enten højre- eller venstresidet) med sømudtryk. Dette gør øksen specielt velegnet til pasning og hugning af stammer og planker.

Tilbage til oversigt ↑

Økser til konkurrencer


Økser til konkurrencer

Kasteøkse kræver blankvåben tilladelse (som søges ved din lokale politikreds), så man skal kunne dokumentere et medlemsskab og vedtægter fra en relevant forening. Øksen bruges ofte i konkurrencer til at kaste efter en målskive.

Tilbage til oversigt ↑

Vedligeholdelse af økser


Vi anbefaler, at man efter brug sørger for at øksen er tør og renset for snavs, så den ikke ruster under opbevaring. Vær opmærksom på, om æggen er skarp og fri for hakker. En flækøkse eller flækhammer skal dog være sløv, så den ikke kiler sig fast i træet under brug.

Er øksen blevet sløv og / eller har synlige mærker på ægget, skal den skærpes. Brug en fil til at fjerne større hakker i æggen og en slibesten til efterfølgende, at pudse op med.

Hold altid øksehovedet i samme vinkel i forhold til slibestenen under skærpningen.

Er skaftet medtaget eller knækket, skal det skiftes. Erstat altid skaftet med et, som passer til øksen. Dermed undgår man, at øksen får en forkert balance og gør den sværere at bruge. Passer skaftet ikke præcist til øksehovedet, kan det ikke sidde ordentligt fast. Øksehovedet skal altid sikres med en kile. Har din økse et plastikskaft kan man desværre ikke udskifte skaftet. Øksen skal derfor kasseres hvis skaftet beskadiges eller knækker.

Er der kommet harpiks eller andet genstridigt snavs på øksen kan dette fjernes med flydende rensemiddel.

Tilbage til oversigt ↑

Sikkerhed


Det er vigtigt, at man tager visse forholdsregler når man bruger skarpe genstande, som økser og dermed minimerer risiciene for uheld.

Vi anebfaler, at du læser listen igennem, så du ved hvad du skal være opmærksom på når du bruger økser og tilsvarende udstyr.

  1. Kontrollér om øksehovedet sidder fast. Hold fat i skaftet med den ene hånd mens du tager fat i øksehovedet med den anden. Rokker øksehovedet, må man ikke bruge øksen før skaden er udbedret.
  2. Kontrollér om øksen er skarp og fri for hakker på æggen. En skarp økse kiler sig fast i træet uden problemer, hvorimod en sløv økse glider lettere på træet og kan være til fare for brugeren.
  3. Hold afstand til andre. Sørg for, at der mindst er 3 armlængder mellem øksebrugeren og andre personer.
  4. Hav altid solidt fodtøj eller brynje på under brug af økser og vær altid opmærksom på dine omgivelser, så du står sikkert.
  5. Hold fast i grebet og ikke oppe af skaftet. Føler du, at det er nødvendigt, at holde længere oppe på skaftet, så er øksen for stor. Brug i stedet en økse med kortere skaft.
  6. Skal der hugges brænde er det vigtigt, at huggeblokken er solid og står fast på jorden uden fare for at vælte.
  7. Stå med spredte ben og tilpas afstanden mellem øksehovedet og det træ, som skal kløves, så du med udstrakt arm rammer midt på træet.
  8. Se på træet og ikke på øksen når der hugges.
  9. Hug aldrig noget, som er tykkere end dit lår. I det tilfælde bør du i stedet bruge en sav.
  10. Rengør øksen efter brug. En snavset og våd økse kan let ruste og blive sløv.
  11. Opbevar altid øksen et sikkert sted, så udefrakommende ikke kan få fat i den.
  12. Skal du gå med øksen, er det vigtigt den er i et etui eller man holder på øksehovedet med ægget pegende bagud og skaftet løber diagonalt med armen.
Tilbage til oversigt ↑